Profel
Profel

10 aandachtspunten voor het kiezen van je voordeur

Een nieuwe voordeur kies je niet elke dag. Ze accentueert de stijl van je huis. Ze moet mooi en stevig zijn, en goed passen bij de rest van je woning of er gedurfd mee contrasteren. Binnen het quasi oneindig aanbod aan deuren, stijlen en materialen, kan je aan de hand van deze tien aandachtspunten jouw perfecte voordeur vinden. Een voordeur die zowel bij de architectuur van je huis past als aan al je praktische wensen voldoet.

1. Bepaal je budget 

Voordat je begint met het kiezen van een voordeur, is het verstandig om eerst een budget te bepalen. De prijs van voordeuren varieert sterk, afhankelijk van het materiaal, de stijl en extra functies. Hoeveel mag een kwalitatieve en veilige voordeur op maat jou kosten?

2. Stijl en ontwerp 

Kies een deurstijl die zo mooi mogelijk aansluit bij de architectuur van je huis. Een strakke deur voor een moderne gevel, een authentieke deur bij een klassieke woning, een meer rustieke bij een landelijke gevel. Of je kan met je voordeur je gevel een andere uitstraling geven door in te zetten op contrast, bijvoorbeeld met een strakke deur in een gerenoveerde hoeve.

3. Deurgreep 

De deurgreep van je voordeur is meer dan een detail. Het bepaalt mee het uitzicht van je deur en is beschikbaar in meerdere materialen zoals roestvrij staal, mat nikkel, aluminium, messing, .... Dit kan in dezelfde kleur als de deur of net in een andere kleur, zodat hij meer opvalt. Maak je keuze compleet met een bijbehorende deurtrekker zoals de strakke Dima trekker, de elegante Interna, de hoekige Cana greep, en veel meer.

4. Wel of geen glas? 

Met glas in je voordeur zorg je voor meer licht in de gang. Met glas-in-lood of glazen panelen bekom je een elegante uitstraling. Zorg ervoor dat het glas de gewenste privacy garandeert. Dat kan bijvoorbeeld door voor gezandstraald of gekleurd glas te kiezen. Inbraakwerend veiligheidsglas zorgt voor extra bescherming omdat het niet kan worden stukgeslagen.

5. Bovenlichten en zijlichten 

Je kan je voordeur verder personaliseren met bovenlichten en zijlichten. Je trekt zo ook meer natuurlijk licht binnen in de woning. Allerlei afwerkingen zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan kruisverdelingen in of op het glas, of patronen in gezandstraald glas.

6. Materiaalkeuze

 Ga je voor pvc, aluminium, hout of een combinatie van aluminium en pvc in één profiel? Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling. Hout staat voor een warme en authentieke uitstraling. Aluminium en pvc zijn bijzonder onderhoudsarm. Alu is sterk en stabiel, ideaal voor grote deuren. PVC biedt de beste isolatiewaarden. Alu-pvc combineert het beste van beide werelden. En welk materiaal je ook kiest, het kan allemaal zowel in landelijke als strakke stijl worden uitgevoerd.

7. Voorrang aan veiligheid 

Veiligheid staat centraal bij het selecteren van een voordeur. Zorg ervoor dat de deur stevig is en voorzien is van een hoogwaardig slot. 

Alle Profel-deuren zijn voorzien van zware, stabiele scharnieren en inbraakwerende metalen sluitstukken. Voor een nog hogere veiligheid worden ze standaard voorzien van meerpunts pen-haaksloten. Zo’n pen-haakslot beschikt over minimum vijf sluitpunten voor een hogere veiligheid. Je kan ook kiezen voor gelaagd veiligheidsglas in plaats van gewoon glas. Wil je nóg een hogere veiligheidsstandaard, kies dan voor het RC2-optiepakket (Politiekeurmerk weerstandsklasse 2).

Is optimale mechanische veiligheid voor jou niet voldoende, dan kan je ook nog alarmcontacten laten voorzien op de Profel voordeuren. Het optionele extra veiligheidspakket vult de standaard veiligheidsvoorzieningen aan met onder andere een veiligheidscilinder met stalen pin. 

8. Isolatie 

Met de huidige strenge bouwnormen is afdichting een belangrijk aandachtspunt. Alle Profel buitendeuren zijn prima geïsoleerd en volledig wind- en waterdicht, mede dankzij de borstel aan de onderzijde. Om de deur nog beter te laten aansluiten met je vloer, voor nog beter resultaat, kan je voor andere opties kiezen zoals een automatische tochtweerder of slijtkader. 

De isolatiewaarde van buitenschrijnwerk wordt uitgedrukt in een U-waarde per W/m2K. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde van de deur is. De Ud-waarde is de U-waarde van de deur als geheel. Bij nieuwbouw in Vlaanderen mag de Ud-waarde van deuren niet hoger liggen dan 2,0 W/m²K. 

9. Onderhoud 

Overweeg hoeveel tijd je bereid bent te besteden aan het onderhoud van de voordeur. Houten deuren hebben, afhankelijk van de afwerking, iets meer onderhoud nodig, maar geven de mogelijkheid om na verloop van tijd de deur een ander kleurtje te geven, en zo ook je woning een andere look.

10. Maatwerk, made in Belgium 

Elke woning is uniek, daar zet je niet zomaar een standaarddeur in. Kies voor een voordeur volledig volgens je eigen wensen, op maat gemaakt tot op de millimeter nauwkeurig. En geef de voorkeur aan deuren die in België zijn geproduceerd. Dan kies je bewust voor lokale kwaliteit en vakmanschap en weet je dat je altijd bij een vakman in de buurt terecht kunt voor een fijnafstelling of reparatie.

Met deze stappen als leidraad ben je goed op weg om de perfecte voordeur te kiezen, die niet alleen functioneel is, maar ook de uitstraling van je huis versterkt. Echt kiezen doe je natuurlijk door te kijken, te vergelijken en te voelen. Bij je plaatselijke Profel Expert vind je zeker iets van je gading - én het nodige professionele advies.

Gratis advies

Nieuwe ramen en deuren nodig? Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.