Profel
Profel

Zo hou je de hitte buiten

Hetere zomers en meer hittegolven, we kunnen er maar beter aan gewoon worden. Het hoofd en huis koel houden - zonder energieverslindende airco - wordt dus een uitdaging. Zéker met de grotere glaspartijen vandaag. Wist je dat het glas zelfs kan barsten als je niet goed oplet? Het goede nieuws: buitenzonwering kan veel ellende voorkomen. We zetten de kenmerken van elk type op een rijtje.

Om de hitte in huis écht te voorkomen, zullen die mooie gordijnen of jaloezieën helaas niet veel helpen. Het gaat erom de zonnestralen te blokkeren voordat ze het glas bereiken, en zo tot 90% van de warmte de pas af te snijden. Dat kan tot 6 graden schelen, en 22 of 28 graden binnen, dat is een wereld van verschil. Bovendien is naast temperatuurbeheersing ook ventilatie belangrijk voor een gezond binnenklimaat.  

Screens 

Screens zijn speciale doeken die je al dan niet elektrisch en digitaal kan bedienen. Ze zijn een populaire keuze omdat ze niet alleen de zon weren, maar ook gedeeltelijk daglicht toelaten én het zicht van binnen naar buiten bewaren. Met screens kun je ook voorkomen dat je interieur verkleurt en dat er reflecties ontstaan op beeldschermen. Bovendien geven ze een strakke en moderne uitstraling aan je glazen gevel. Hoe hoger de dichtheid van het doek, hoe meer zonlicht je buitenhoudt.  

Rolluiken 

Voor de totale blokkering van zonlicht zijn rolluiken nog steeds de beste optie. Ze weren in de zomer de zon, maar isoleren ook goed in de winter. Licht en geluid worden maximaal afgeblokt, ideaal dus voor lichte slapers. Je kan kiezen voor volledige of gedeeltelijke perforatie in de rand van de rolluiklamellen. Zo kan er nog wat licht binnenkomen wanneer je het rolluikblad een beetje omhoog haalt, maar zicht naar buiten is er niet echt meer.  

Rolluiken zijn verkrijgbaar in pvc en aluminium en in verschillende kleuren. Er zijn inbouwrolluiken en opbouwrolluiken (= combirolluiken). Inbouwrolluiken worden boven de raamopening in de muur geplaatst en nadien geïsoleerd en afgewerkt. Opbouwrolluiken worden op het raam, deur of schuifraam gemonteerd en vormen zo één geheel. Beide zijn geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw en hebben bovendien een sterk inbraakwerend effect.  

Sierluiken  

Authentiek en decoratief! Sierluiken zijn beschikbaar in gemoffeld of geanodiseerd aluminium, bekleed met structuurfolie (pvc) of in volledig hout. Je kan ze op maat laten maken in verschillende modellen en patronen, in dezelfde kleur en afwerking als je raam, of juist iets helemaal anders, voor een speels effect. Kortom, een effectieve én creatieve manier om je tegen de zon te wapenen en je woning een extra uitstraling te geven.   

Zonwerend glas  

Zonwerend of isolatieglas is een mooie evenwichtsoefening tussen licht binnenlaten en warmte buitenhouden. Glas met verlaagde zontoetredingsfactor (ZTA) reflecteert meer dan standaard glas of is getint. Reflecterend glas laat iets meer licht door dan getint glas. Hoe lager de ZTA, hoe meer warmte buiten blijft, maar ook: hoe minder licht er binnenkomt (LTA of lichttransmissiefactor). Profel heeft twee types beglazing die het licht maximaal doorlaten en de zonnestralen maximaal tegenhouden: Profel Combi of Profel Extreme. Die laatste laat nog altijd 60% van het daglicht binnen, maar slechts 27% van de zonnestraling. Bij de Combi is de verhouding 70%-37%.  

 

Glasbreuk 

Thermische glasbreuk kan optreden wanneer er een temperatuurverschil is tussen twee zones in eenzelfde glasblad. Bijvoorbeeld een ruit waarvan een deel in de volle zon staat en een ander deel in de schaduw.  

Op zonnige dagen of zuidgeoriënteerde beglazing vermijd je dus beter het half openen van rolluiken of screens, donkere posters, of het beschilderen of beplakken van het glas.  Zelfs aan de buitenkant kunnen grotere voorwerpen die meer dan 1/3 schaduw creëren op het glas – zoals een loungezetel -  thermische glasbreuk veroorzaken.  

De kans op een thermische breuk is nihil voor glazen waarvan de glasranden industrieel geslepen worden. Profel doet deze bewerking sinds jaren standaard. 

 

Niet vergeten: verluchten 

Naast zonwering is het ook belangrijk om op de juiste manier te ventileren. Tijdens de dag houd je de ramen en deuren gesloten en laat je de zonwering naar beneden. 's Avonds laat, 's nachts of 's ochtends kun je de ramen en deuren tegen elkaar openzetten, voor een gezonde luchtstroom en om het huis af te koelen. Vliegenramen en verluchtingsroosters helpen daarbij. Ze zijn beschikbaar in bijpassende kleur als je raam. 

Altijd op maat 

De juiste keuze om de warmte buiten te houden en glasbreuk te voorkomen, hangt af van jouw specifieke situatie en behoefte. Valt er veel zon op je ramen, zijn er bomen in de buurt, is er een overkapping of zonneluifel die de zon al deels tegenhoudt?  

Voor elke situatie is er wel een goede oplossing voorhanden. Vraag ernaar bij je Profel Expert. 

Gratis advies

Nieuwe ramen en deuren nodig? Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?