Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

360 graden icon Created with Sketch. 360º keyboard-arrow-down - MaterialIcons-Regular Created with Sketch. Tekengebied 2 Tekengebied 2 Tekengebied 2 icon/download Created with Sketch. image/svg+xml Artboard 1 image/svg+xml Fill 1

Wegwijs in de wirwar van U-waardes van je ramen en deuren

Wil je weten hoe goed je ramen en deuren isoleren tegen kou en warmte? Of sta je op het punt om er nieuwe aan te schaffen en wil je geen kat in een zak kopen? We verduidelijken de meestgebruikte technische termen in heldere taal. Zo ben jij voortaan meteen mee.

U-waarde uitgelegd

Je ziet de term vaak opduiken in brochures voor ramen en deuren. Maar waarom is de U-waarde zo belangrijk? Dat cijfer geeft je een beeld van de hoeveelheid warmte die je ramen en deuren doorlaten. Heeft jouw raam een hoge U-waarde? Dan laat het veel warmte door. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatieprestatie van je raam.

Van Uf tot Uw: wat moet je ermee?

Om je een nog beter idee te geven van hoe isolerend jouw ramen en deuren zijn, bestaat er een reeks specifieke U-waarden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Geen idee wat afstandshouders zijn? Het zijn de kleine latjes die de glasplaten van elkaar scheiden. Ook die leiden tot warmteverlies. Daarom zijn ze tegenwoordig vaak omhuld met kunststof. Zo isoleren ze beter.

Afstandshouders
Afstandshouders

Hou de Ug-waarde van je ramen en deuren in het oog

Wist je dat de oppervlakte van het materiaal in je raam of deur de U-waarde sterk beïnvloedt? Bij grote ramen met veel glas kijk je dus eerst naar de Ug-waarde en dan pas naar de Uf-waarde. De isolatiewaarde van je glas weegt zwaarder door dan die van het raamframe. Voor een goede isolatie is het glastype dus belangrijker dan het materiaal van je raam- of deurframe. Bevat je deur maar weinig glas? Dan zal de Up-waarde belangrijker zijn.

Facts and figures

De U-waarde druk je uit in W/m²K. De W staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat per vierkante meter (m²), en dat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K).

Wil je een nieuw huis bouwen in Vlaanderen? Dan moeten je ramen een Uw-waarde van 1,5 W/m²K hebben. Voor deuren mag de Ud-waarde niet hoger liggen dan 2,0 W/m²K. En de Ug-waarde van het glas in je ramen en deuren ligt lager dan 1,1 W/m²K.

Benieuwd hoe Profel ramen en deuren levert die beantwoorden aan de strengste isolatie- en andere voorschriften? Neem contact op met de Profel Expert in je buurt.


Bekijk ook

Glasheldere beloften: Service voor, tijdens én na ... Onze beloften
We houden ons aan de prijs die we in de offerte overeenkomen.
We respecteren je woning en laten geen rommel achter.
Alles moet kloppen voor we stoppen.
Als vakmensen blijven we verantwoordelijk voor het door ons geleverde werk.
Onze beloften

Ervaren en gecertifieerde Profel verdelers die ons uitgebreide gamma door en door kennen?

  • Showroom met uitgebreid assortiment in jouw regio.
  • Snel antwoord op een vrijblijvende offertevraag.
  • Professioneel advies en begeleiding.
  • Service voor, tijdens en na de montage (10 jaar fabrieksgarantie).

Vind jouw Profel Expert

tussen de meer dan 100 experts bij jou in de buurt