Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

360 graden icon Created with Sketch. 360º keyboard-arrow-down - MaterialIcons-Regular Created with Sketch. Tekengebied 2 Tekengebied 2 Tekengebied 2 icon/download Created with Sketch. image/svg+xml Artboard 1 image/svg+xml Fill 1

Geslaagde facelift voor schoonheidskliniek

Geslaagde facelift voor schoonheidskliniek

Een pand van meer dan 200 jaar oud van nieuw buitenschrijnwerk voorzien, kan een heel avontuur zijn. Maar het resultaat mag gezien worden.

Toen dr. Pascal Duijsters en zijn echtgenote een eerste bezoek brachten aan dit statige pand net over de Nederlandse grens bij Bocholt, waren ze meteen verkocht. De eind 18de-eeuwse woning, die voordien als dokterswoning dienstdeed, leek hun perfect om er een schoonheidskliniek te vestigen. Het koppel friste het interieur op met behoud van authentieke (en beschermde) elementen zoals vloeren, lambriseringen en haarden. Het buitenschrijnwerk was aan vervanging toe. Maar dat is allesbehalve evident bij een pand dat sinds 1987 erkend is als monument en deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht.

“Door de oorspronkelijke houten ramen met enkel glas aan de voorkant konden wij mensen op straat horen praten,” blikt Pascal Duijsters terug. “Omgekeerd is het natuurlijk niet de bedoeling dat voorbijgangers de gesprekken met onze patiënten kunnen horen. Ook de thermische isolatie was ondermaats. Oorspronkelijk wilden we voor aluminium ramen aan de voorkant gaan. Herhaald overleg met de stedenbouwkundige diensten wees uit dat het beter was om met houten ramen te werken.”

Profel Expert Deco uit Hamont-Achel slaagde erin de stedenbouwkundige diensten te overtuigen met een exacte kopie van de oorspronkelijke ramen. Maar dan wel met hedendaags comfort. De historische glas-in-loodramen werden aan de binnenkant van het raamwerk bevestigd. “Je kan met het blote oog de nieuwe ramen nauwelijks van de oude onderscheiden,” zegt Pascal Duijsters. “Maar er dringt nu geen geluid meer naar binnen, de thermische isolatie is top en de ramen zijn inbraakveilig.”

MAXIMAAL LICHT

We lopen door naar de achterkant van het pand. Hier golden geen uitgesproken stedenbouwkundige voorschriften en kon de bouwheer kiezen voor maximaal licht dankzij grote raampartijen in aluminium met steellook. Installateur en Profel Expert Marcel Deelkens blikt terug: “De achtergevel bestond uit een samenraapsel van verschillende houten raamtypes.

Op verzoek van de bouwheer hebben we een storend muurtje van 70 cm hoog verwijderd en een open structuur gecreëerd met de Stratolo profielen.”

De renovatie van het buitenschrijnwerk is met zorg en veel oog voor detail uitgevoerd. Waar vroeger het muurtje zat, maken zwarte marmeren vloerstenen de verbinding tussen de oude kerkdallen en de nieuwe ramen, alsof het altijd zo geweest is.